Kayısı üreticisi Fiyattan Hal esnafı kaliteden altın yılını yaşadı


Açıklama: Kayısı üreticisi Fiyattan Hal esnafı kaliteden altın yılını yaşadı
Kategori: Güncel Haber
Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2021
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 21:38
Site: Mut Son Dakika
URL: http://www.mutsondakika.net/sstemel/haber_detay.asp?haberID=581


Türkiye’de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, kayısı üreticisi altın yılını yaşarken, üretici fiyattan, hal esnafı kaliteden memnun olarak sezonu mutlu kapattı.

150 bin ton rekoltenin elde edildiği ilçeden, 80 bin ton kayısı ihracat gerçekleştirilirken 70 bin ton da iç piyasaya pazarlandı.

İlk hasadı nisan ayının ortalarında başlayan ve kilosu 35 TL’den satılmaya başlanan, daha sonra ise kilosu 5 ila 12 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kayısının 3 ay süren hasat boyunca fiyatı 5 ila 6 TL’nin altına düşmedi.

Bu yıl iç ve dış piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini ve bu yıl altın yılını yaşadığını söyledi.


İhracat 80 bin tona ulaştı

 

Bu yıl Mut Kayısısı altın yılını yaşayıp 50 ihracatçının ilçede kayısı alımı yaptığını ihracatın ise Ortadoğu ülkeleri ve Rusya’ya ihraç edildiğini hatırlatan Acar, “Bu yıl ise 65 bin dekar araziden 150 bin ton kayısı rekoltesi elde edilirken, 70 bin tonu iç piyasa, 80 bin ton da ihracat gerçekleştirildi. Bu yıl 5 ila 6 lira arasında da fiyatların altına düşmeyen kayısı sezonu bu yıl altın yılını yaşadığını” söyledi.

 

Mut kayısısının bu yıl 5 ila 6 liradan aşağı düşmediğini söyleyen Acar konuşmasına şöyle devam etti, “Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyor. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize 20 ihracatçı tezgahını açarken bu yıl ise 50 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 35 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Çiftçilerimiz de kaliteli kayısı üretmenin karşılığını fazlasıyla alırken mutlu bir sezon geçirmenin tadını yaşadı” dedi.

 

Kayısının hiç değer kaybetmediğine değinen Acar, “her yıl 25 ila 50 kuruşa alıcı bulan meyusluk kayısı bu yıl 1,50 liradan alıcı bulduğunu söyledi.

 

Mut Yaş Meyve ve Sebze Halinin de artık ilçeye yetersiz geldiğini ifade eden Başkan Acar, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızdan özellikle ricamız artık ilçeye daha çok kapasiteli bir sebze hali yapılmasını istiyoruz. Bu konuda Başkanın duyarlı olacağına inanıyoruz” dedi.