Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Mersin Turizminin yeni umudu Alahan Manastırı

Mersin Turizminin yeni umudu Alahan Manastırı

Tarih 28 Haziran 2024, 14:27 Editör HASAN ÇETİN

Mersin Turizminin yeni umudu Alahan Manastırı

Mersin Turizminin yeni umudu Alahan Manastırı

Mersin’in Mut ilçesinde Milattan sonra 440-442’de yapıldığı tahmin edilen ve gezilmeye doyulmayan Alahan Manastırı yerli ve yabancı turistlerin ilgi noktası oldu. 

 

Mersin Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Alahan Manastırı’nın Mersin genelinde Dünya Geçici Miras Listesi’ndeki tek tarihi eser olduğuna dikkat çekti.

UNESCO İngilizcede “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” diye de anılan Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Hıristiyanlığın hac yollarından biri olarak da bilinen Mut ilçesindeki Alahan Manastırı, 1500 yıla direnen yapılarıyla tarihi bir yolculuğa çıkmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgi noktası.

440-442'de yapıldığı tahmin edilen yapı, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve vaftizhaneyi barındırıyor. Mersin’in Ayasofya’sı olarak da bilinen ve 2000 yılından itibaren Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Alahan Manastırı, 2011 yılında restore edildi.

 

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ye benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle ‘Mersin’in Ayasofya’sı’ olarak da bilinen Alahan Manastırı, Hıristiyanlığın geçiş yolu olarak da önem taşıdığı için her yıl turistlerin dinin hac yollarından biri olarak anılıyor.

 

Manastırın doğu ve batısındaki yapıları, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine bağlanan Alahan mahallesindeki kilisenin arkasında, suyu bir kaynak tarafından sağlanan hamam yapısı da bulunuyor.

 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Alahan Manastırının 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından da ziyaret edildiği bilinirken, Çelebi seyahatnamesinde, manastırı Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor sözleriyle tanımlanıyor.

 

Yapımında kullanılan ve pek çoğu arazilerden kesilerek çıkarılan taşların kesim izleri ve üzerindeki çeşitli figürlerin, günümüzde dahi görülebildiği manastır, turistlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

 

Manastır hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, “Mersin genelinde çok ender tarihi eserlerden biri. Şu anda Dünya Miras Listesi adayı olan Mersin’in tek tarihi eseri. 6. yüzyılda yapılan bu manastır, 16. yüzyıl boyunca tarihe meydan okurcasına ayakta durmuş. Bu güne kadar ciddi anlamda bölümleri ayakta ve zaman zaman yıprandığı konularda var” dedi.


Manastırın hem ülke hem de Mersin turizmine önemli katkı yapacağına inandıklarını belirten

Başkan Orhan, sözlerine şöyle devam etti, “Mersin bölgesinde en önemli ve farklı bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Gerek dünya turizmine, gerek Mersin turizmine, gerek Türkiye turizmine çok katkı yapacağından eminiz. Ama ilgili bakanlığımızın biraz daha buraya hem yol meselesini hem gelen ziyaretçileri biraz daha sosyal alanlarda rahat edebilmesi için yatırım yapmasını istiyoruz. Mut ilçesinin çok yakınında olan ve günübirlik istediğin zaman gidilebilecek bir yer. Biz yerel yönetimler olarak buranın gerek reklamında, gerek tanıtımında devamlı yanındayız. Ama bakanlık bazında, İl Kültür Müdürlüğü bazında bir ele alınıp tekrar değerlendirilip dünya turizmine tekrar kazandırılması lazım. Bu konuda ilgili yetkililere, bakanlığımıza, müdürlerimize çok iş düşüyor. Başta biz olmak üzere bu konuda herkesi göreve davet ediyorum. İlçemize kazandıralım, geçmişimize sahip çıkalım ve bu anlamda da insanların görmesini, gezmesini sağlayalım” diyerek sözlerini tamamladı.


Arkadaşlarının önerisi üzerine Alahan Manastırını gezmeye geldiklerini ifade eden Rehber ziyaretçilerden Bekir Çoban yaptığı açıklamada, “Alahan Manastırı gerçekten anlattıkları kadarından daha güzel ve harika bir yer. Herkese gelip gezmelerini tavsiye ediyoruz. Yerli ve yabancı turistleri buralara getirerek tanıtımını yapacağım” dedi.

 

Manastırı arkadaşlarıyla ziyarete gelen Mehmet Gürbüz ise, “Burası tarih kokuyor. Ziyaret ettim o kadar memnun kaldım ki anlatamam. Bu Alahan Manastırı bize anlatılanlardan daha bir harika. Herkesin gelip ziyaret etmesini isterim” dedi.

Yıllardır Mut ilçesinde yaşadıkları halde ilk defa buraya geldiklerini söyleyenler, “Arkadaşların tavsiyesi ile Alahan Manastırını görme fırsatını bulduk. Hayretler içerisinde kaldık. Bütün özelliğini kaybetmemiş bir görünümü var. Burası gezilmeye değer ve harika bir yer. Anlatıyorlardı ama Manastırın bu kadar güzel olduğunu beklemiyorduk. Tarihi kalıntılardan yoksun kalmış harabe bir yer olduğunu sanıyorduk. Aksine hiçbir özelliğini kaybetmemiş harika ve şahane tarihi yer” dediler. 


Manastırın tarihçesi

MS 4. ve 6. yüzyıllar arasında yoğun olarak kullanılan ve Hristiyanlar için hac merkezi olduğu düşünülen Alahan Manastırı, Torosların yamaçlarındaki özgün tomografik konumu zengin bezemeli iki büyük kilisesi mevcut. Vaftizhanesi, sütunlu yolu, kaya mezarları, su kaynakları, hamamı ve konaklama yerleri ile erken Hıristiyan sanatında ve Bizans mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip. Manastırın bulunduğu bölge antik metinlerde savaşçı bir topluluk oldukları anlatılan İsaurialılar’ın vatanıydı. Bizans döneminde güçlerini koruyan İsauriaların liderlerinden Rusumbladalı Trasikodisa, adamlarıyla birlikte İstanbul’a gelerek Zenon adını almış ve İmparator Leon’un kızıyla evlenmiştir. Trasikodisa, 474 ve 476 yıllarında iki kez tahta çıkmıştır. Bu nedenle manastırın yapımına, İmparator 1. Leon zamanında başlandığı ve İsaurialı İmparator Zenon (474-491) döneminde de bitirildiği sanılıyor. Manastırın kurucusu olduğu sanılan Keşiş Terasis’in kayalara oyulmuş lahidinin üzerinde 13 Şubat 462 tarihi görülüyor. Buradan da manastırın 450’li yıllarda kurulduğu anlaşılıyor. Evliya Çelebi, Arap akınları sırasında terk edildiği sanılan Alahan Manastırı’nı Kal’a-i Takyanos olarak adlandırır ve kimsenin yaşamadığı manastırın bir mimarın elinden yeni çıkmış gibi göründüğünü anlatır. 1961–1962 yıllarında İngiliz arkeolog Michael Gough’ın manastırda arkeolojik kazılar yaptığı biliniyor.

 

(HSÇ-

Bu haber 150 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haber

Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da

Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da

Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık

Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık

ANKET

Yetkililer üreticinin hakkını savunuyormu




Tüm Anketler

Üretici Esnaf perişan sorumlular nerede21 Ekim 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi