Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Mut'ta sofralık kayısı sezonu sona erdi

Mut'ta sofralık kayısı sezonu sona erdi

Tarih 30 Haziran 2024, 09:50 Editör HASAN ÇETİN

Mut'ta sofralık kayısı sezonu sona erdi

Mersin’de sofralık kayısı sezonu sona erdi

Türkiye’de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde, sezon sona erdi 200 bin ton rekolte elde edilirken 100 bin tonunun ihraç edildiği belirtildi.100 bin yon kayısının Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği bildirildi.

Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90’nının Mut’ta üretildiği ve Coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı bu yıl sona erdi. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde Toplam 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısı da bu yıl rekoltenin 200 bin ton ve ihracatın ise 100 bin ton oldu. 

Türkiye’de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 90’ının karşılandığı Mersin’in Mut ilçesinde, kayısı üreticisi sezonu kapattı. Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, bu sene 79 bin dekar alanda üretim yapılan kayısı da 200 bin ton rekolte ve 100 bin tonda ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Bu yıl ilk turfandası 60 liradan alıcı bulan kayısının ilerleyen günlerde 10 ila 20 liraya kadar düşmesi ise üreticisine ciddi bir kazanç sağlamadı. Geçen yıl kayısının meyve suyu yani ıskartası 7 ila 8 lira arasında alıcı bulurken bu sene 2 liraya dahi alıcı bulmaması umutları seneye bıraktı.

 

Bu yıl iç piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olmadığını belirten Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Zeki Cüce, yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini söyledi.

 

“Kayısı ihracatı 100 bin tona ulaştı”

 

2023 yılında üretilen 350 bin ton kayısının 100 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Cüce, "Bu yıl geçen yıllara göre rekoltemiz düşük oldu. Yalnız fiyatların çok aşağılarda olması üreticimize para kazandırmadı. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi" dedi.

 

Mut kayısısının kalite bakımından altın yılını yaşadığını söyleyen Cüce, "Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını alamayınca çok üzüldü. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 50 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 50 civarında ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 60 liradan alıcı buldu. Ortalarına doğru ise bu fiyat 10 ila 20 liraya düştü. İlçede ağırlıklı olarak, Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta” diye bilgi verdi.

Mut Ziraat Oda Başkanı Muharrem Yılmaz ise, “Mut ilçemizde 79 bin dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90’nı 95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı Mut ilçemizde başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer” dedi.

(HSÇ-

Bu haber 130 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haber

Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da

Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da Murat Orhan ve belediye başkanları Urfa'da

Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık

Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık Futbolda Mut İdman Yurdu hala uykuda uyan artık

ANKET

Yetkililer üreticinin hakkını savunuyormu




Tüm Anketler

Üretici Esnaf perişan sorumlular nerede21 Ekim 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi