Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Mut'ta zeytin hasadı başladı

Mut'ta zeytin hasadı başladı

Tarih 25 Eylül 2026, 08:43 Editör HASAN ÇETİN

Mut'ta zeytin hasadı başladı

Mersin’in Mut ilçesinde zeytin hasadı başlarken, bu yıl 269 bin dekar alanda, 300 bin ton zeytin ve 50 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. 

Türkiye’de zeytin üretiminin ise yüzde 25’ inin gerçekleştirildiği Mut’ta, 269 bin dekar zeytin alanında 13 milyon kayıtlı, orman işletmesinin diktirdiği, yeni dikilen meyvesiz ve kayıtsız toplam 16 milyon zeytin ağacı bulunuyor. 

Orta doğu üzerinden dünyaya zeytinin Mut üzerinden yayıldığını ve Mut zeytin ve zeytinyağının gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmakta olup, Fransa’ya, Japonya’ya ve Arap ülkelerine ilçeden ihracat yapan firmalar bulunmakta. 

Yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bu yıl zeytin rekoltesi tahminen 269 bin dekar alanda 300 bin ton zeytin ve 30 ile 50 bin ton arası zeytinyağı beklendiği, elek gözüne göre en yüksek fiyatı 60 lira en düşük fiyatı ise 10 liradan alım başladığı bilgisi verildi.   

Ziraatçı İbrahim Arı, “Mut’ta bu sezon Zeytin hasadı başladı. 2026 yılında tahmini olarak 300 bin ton zeytin ve 50 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. İlçede 11 salamura işleme tesisi ile 21 zeytinyağı fabrikası var. Bin 300 yıllık anıt zeytin ağacına sahibiz. Bu yıl var yılı ve ürünümüz çok, ancak fiyatların düşük olması üreticiyi endişelendiriyor. Buna hasadın 1 ay erken başlaması da etken oluyor. Zeytin fiyatları elek gözüne göre 10 liradan başlayıp 60 liraya kadar alıcı buluyor. Zeytin hasadının aslında Ekim ayının 10’nundan sonra başlaması gerekirken havalarında sıcak olması nedeniyle hasat bu sene erken başladı. Şu an üretici erken hasattan dolayı hem kiloda hem de fiyatta zarar ediyor” dedi. 

Çiftçi Ali Mor ise, “İnşallah bu sene yağa doyarız. Hemen hemen yağlık. Allahım çok vermiş sık vermiş. Ürünlerimiz çok, yok diye bir şey yok maşallah. Zeytinimizin de kilosunu sorarsanız 10 liradan tutuyor 60 liradan devam ediyor” dedi.   

İşçi Emine Özen ise, “Arkadaşlar Zeytin elek gözüne göre 10 liradan başlayıp 60 liraya kadar gidiyor” dedi.

 

Bu haber 1 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haber

Seyir halindeki traktör önünde giden traktöre arkadan çarptı 1 ölü 2 yarlı

Seyir halindeki traktör önünde giden traktöre arkadan çarptı 1 ölü 2 yarlı Seyir halindeki traktör önünde giden traktöre arkadan çarptı 1 ölü 2 yarlı

JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU

JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU

ANKET

MUT ÜRÜNLERİ YETERİNCE TANITILIYORMU




Tüm Anketler

MUT'TA SORUN BELEDİYE Mİ,SİSTEM Mİ?19 Eylül 2026


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi