Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
logo
MUSA EROĞLU'NUN KÖYLÜLERİ SUSUZLUKTAN KÖYÜ TERK ETTİ

MUSA EROĞLU'NUN KÖYLÜLERİ SUSUZLUKTAN KÖYÜ TERK ETTİ

Tarih 06 Mart 2022, 19:21 Editör HASAN ÇETİN

MUSA EROĞLU'NUN KÖYLÜLERİ SUSUZLUKTAN KÖYÜ TERK ETTİ

Ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Musa Eroğlu’nun doğup büyüdüğü Mersin’in Mut ilçesine bağlı Kumaçukuru Mahallesi sakinleri susuzluk yüzünden köylerini bir bir terk etmek zorunda kaldılar.

 

Teknolojinin üst seviyede olduğu bu çağda Ünlü Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu’nun da doğup büyüdüğü ilçeye 16 kilometre mesafedeki 40 haneli yaklaşık 9 bin 441 dönüm araziye sahip Kumaçukuru Mahallesi, Bir damla içme suyu ve sulama suyu olmadığı için mahalle sakinlerinin tamamı Mahalleyi terk etmek zorunda kaldı. Hele bu çağda içme suyu ve sulama suyunun damlası dahi olmayan bir Mahalle olmasına rağmen yetkililerin sessiz kalması yürekleri dağlıyor.

 

Yetkililerden yardım isteyen Kumaçukuru Mahalle Muhtarı Ali Yıldız, “Mahallemiz geniş bir araziye sahip. İnanın bir damla desen ne içme nede sulama suyu var. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Mahallemize içme ve sulama suyu gelse gidenler geri dönmeye hazır” dedi.

 

Kaymakamlığa gerekli müracaatı yaptıklarını söyleyen Muhtar Yıldız, “5 ile 10 Mayıs tarihlerinde Mahallemize gelerek incelemelerde bulunacağını söyledi” dedi.

 

Türkiye’de bu çağda susuzluk nedeniyle terk edilen bir mahalle olmadığını ifade eden Mahalle sakinleri, "Mahalle geniş bir araziye sahip olmasına rağmen ne bir içme suyu nede bir sulama suyu olmadığından dolayı vatandaşlar, ilçenin Yazıalanı, Meydan ve Kelceköy Mahallelerine yerleşti. Bu çağda içme ve sulama suyu olmayan Türkiye’nin ender köylerinden birinde yaşıyoruz. Susuzluktan mahalle boşalmış durumda, nereye başvurduysak hep geri çevrildik. Kime başvurduysak yardımcı olmadılar. Mahallemize su gelirse, tekrar geri döner arazilerimizi tarıma kavuştururuz. Yeter ki mahallemiz haritadan silinmesin" dediler.

 

Bize yardım edecek hiçbir yetkilinin olmadığını söyleyen Muhtar Yıldız, “Araştırmalara göre 1912 yılında Kumaçukuru köyü adıyla kurulan bir köy. Yalnız daha da eski olduğu söylenmekte. 2007 yılında ise susuzluk yüzünden tamamen terk edildi. Köy halkı ilçeye bağlı Yazılanı, Meydan, Kelceköy Mahallelerine gidip yerleşmek zorunda kaldı. Bu çağda susuzluktan terk edilen bir köy sanmıyorum olacağını beklide Ülkemizde bir tekdir. Durum Mersin büyükşehir Belediye yetkililerine iletildiği halde bir çare bulamıyorlar. Bize bir kaynak bulun gerekeni yapalım diyorlar. Koskoca bir devlet eğer bu köye su bulup getiremiyorsa diyecek bir şey bulamıyorum. Mahalle sakinleri olarak içimiz kan ağlıyor. Ne bir yetkili ne bir sorumlu bize sahip çıkmıyor. Köy halkının tamamı Alevi olması da etkiliyormu bilmiyorum. Ama sanmıyorum sebebinin bu olacağından. Şu an Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer beye ve Cumhur Başkanımız Tayyip Erdoğan’dan yardım bekliyoruz” dedi.

 

İlçe sorumlusu ve ilçede 20 yıl boyunca Belediye Başkanlığı yapmış şu an Mersin Büyükşehir Belediyesinde söz sahibi olan Selahattin Arslan bile pasif kaldığını dile getiren Mahalle sakinleri, Mahallenin susuzluktan terk edildiği konusunda umursamaması bizleri üzüyor. Her seçimde seçmenin yüzde 99’unun oyunun CHP verilmesi bile şu an CHP’li Mersin Büyükşehir Başkanı Vahap Seçeri bile pasif bırakmış durumda. Mahallemizin haritadan silinmemesi için mücadele veriyor ve yetkililerden yardım istiyorlar dediler.

 

Mut Belediye Meclis üyesi ve aynı zamanda Kumaçukuru Mahalle halkından Mehmet Özay ise, “Bu çağda Türkiye’de susuzluktan haritadan silinme derecesine giren ve halkının Mahalleyi terk eden benzeri bir Mahalle görülmemiştir. Yetkililer nedense Kumaçukuru Mahallesinin yok olmasını ister gibi görünmeleri bizleri üzüyor” dedi.  

 

Doğup büyüdüğü köyü için ağustos 2020 tarihinde sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Mahalleme su gelmesi için ricaya gidiyorum, bana dua edin dediği halde hala bir sonuç çıkmadı.

 

Ünlü Sanatçı Eroğlu, Köyün kuruluşu 1912 yılı. Mahalleye ilk suyun 1956’da geldiğini ve gelir gelmez de kuruldu. Köyün su sorununun çözülmesi için herkesten çözüm bulmalarını istedi.

 

KUMAÇUKURU MAHALLESİNİN TARİHÇESİ

 

Köy, II. Beyazıt döneminde “Gerit” adıyla bir köydür. Tahtacı Çaylak Cemaati, 1930’lu yıllarda bölgeye yerleşmişlerdir. Büyük çoğunluğu Tahtacı diye bilinen Alevi vatandaşlardan oluşan köylüler, Kumaçukuru Köyü’nün kuzeydoğusunda kalan Gerit adı verilen bölgeye yerleşmişler, zamanla Kumaçukuru Köyü’nde 100 hane olmuşlardır (Gerit, köyün yaylasıdır). Kumaçukuru Köyü sonraki yıllarda susuzluktan yaşamaya çok elverişli olmadığından boşalmış, köylülerin bir kısmı Kelceköy’e, 40-50 hanesi Yazalanı Mahallesi’ne, 6-7 hanesi de Mersin’e yerleşmiştir. Köyün 2005 yılı nüfus sayımına göre 2’si kadın, 2’si erkek olmak üzere nüfusu 4’dür. il merkezine 180, ilçe merkezine 15 km uzaklıktadır. 1989 yılında kadastro çalışmaları tamamlanan köy, 9441 dönümdür. Başlıca tarım ürünü zeytin ve hububat olan köyde, 2006 yılı sonu itibariyle yaklaşık 56 keçi, 32 tavuk mevcuttur.

 

Yaklaşık olarak 250-300 metre yükseklikte kurulmuş olan köy kıyı kentlerine göre daha serin bir iklime sahiptir. Tahtacılar, 1900’lü yıllarda kurulduğu söylenen bu köye gelip yerleşmeden önce Mut’un Göcekler Köyü sınırları içerisindeki Kocasay adı verilen mevkiide yaşadıklarını; buranın beyi olan Hisar Bey’le aralarında sorunlar çıkınca da şimdiki yerleşim alanları olan köyde küçükbaş hayvan yetiştirerek geçimini sağlayan ve kendisine Tığcı Koca denilen kişinin yanına gelip yerleştiklerini söylemektedirler. Köylüler eskiden hane sayısının 100 civarında olduğunu, ancak içme ve sulama suyu sıkıntısı çekilmesi nedeniyle 1973 yılından itibaren Mut’un Keleceköyü, Yazıalanı ve Meydan Mahallelerine göçlerin başladığını söylemektedir. Köyde 9 bin 441 dönüm arazi bulunmaktadır. Ancak su olmadığı için bu topraklardan verimli mahsül alınamamakta, köylüler geçimlerini sadece arpa, buğday ekerek sağlamaktadır. Ormanda çalışmayı ise 15-20 yıl önce bırakmışlardır. Çaylak Oymağı’na bağlı olan Tahtacılar, 1985 yılından bu yana Köprübaşı Mahallesi‘nden ve nadir de olsa İzmir’den gelen Dedelerin bugün köylerine uğramadıklarını, mürebbilerinin de aynı yıllarda Keleceköy’ün Mezarlık Mahallesi‘ne taşındığını, bu nedenle cemlerin yapılamadığını, köydeki 50 yaşını geçmiş ailelerin muhasipli, aşnalı ve peşneli olduklarını, daha gençlerin bazılarının ise sadece muhasiplilerinin bulunduğunu dile getirmektedirler. Köyün Cemevi de yoktur, eskiden düzenlenen cemler ise evlerde yapılmıştır.

 

Bu haber 1203 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haber

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hüzünle kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hüzünle kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hüzünle kutlandı

Mut'ta taze Kayısı üretim ve İhracatını değerlendirme toplantısı yapıldı

Mut'ta taze Kayısı üretim ve İhracatını değerlendirme toplantısı yapıldı Mut'ta taze Kayısı üretim ve İhracatını değerlendirme toplantısı yapıldı

ANKET

MUT KAYISI ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIMI YAPILIYORMU




Tüm Anketler

PRENS VE BEN22 Nisan 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi