Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
Zeytin Üreticileri Zor Günler Geçiriyor

Zeytin Üreticileri Zor Günler Geçiriyor

Tarih 14 Kasım 2024, 03:15 Editör HASAN ÇETİN

Zeytin Üreticileri Zor Günler Geçiriyor

Zeytin Üreticileri perişan zor günler geçiriyo. Fiyatlar Düşerken Maliyetler İki Kat Artıyor.

Mersin’in Mut ilçesinde üreticiler, Zeytin alım fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre büyük bir düşüş gösterdiğini ve çiftçilerin maliyetlerin arttığı bir ortamda büyük sorunlar yaşadığını söylediler.

Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerin yaşadığı bu sıkıntıların göz ardı edilmesi üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı.

Zeytin üreticileri yaşadıkları sorunlara dikkati çektiler. Geçtiğimiz yıla kıyasla zeytin alım fiyatının düştüğünü belirterek, "Üretim maliyetleri yüzde 100 artarken zeytin alım fiyatı geriledi. Artık Zeytin üreticisinin umudu kalmadı" dediler.

Geçtiğimiz yıl 30 TL'den başlayıp elek numarasına göre 70 liraya satılan zeytin bu yıl 15 liradan başlayıp elek numarasına göre 50 TL'den satıldığını, işçi maliyetinin yüzde 50, mazot, gübre ve ilacın maliyetinin yüzde 100 arttığını belirten üreticiler "Mut, Türkiye genelinde zeytin üretiminde 8’inci sıralarda yer almaktadır. Zeytin çeşitliliği ve kalitesinde önde gelen ilçede pek çok çiftçi de geçimini zeytinden sağlamaktadır. Ülke genelinde en çok zeytin ağacının bulunduğu ilçe olan ve zeytin ağacı varlığının yüzde 10’na sahip olan ilçemiz, biz üreticiler perişan halde. Ne yazık ki ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Mut’ta da çiftçiler artan maliyetler altında ezilmekteyiz. Zeytin hasadı başladıktan sonra alım fiyatları biz üreticiyi mutsuz etti. Üreticiler, bereketli bir sezon geçirdiklerini, rekoltenin yüksek olduğunu ancak artan maliyetler karşısında ne yazık ki sezondan umutlarımız kalmadı dediler.

"Ülkede maliyetler artıyor ama fiyatlar azalıyor"

Geçtiğimiz yıl kilogramı 70 TL'den satılan zeytin, bu yıl 15 TL'den başlayarak ve ortalama 25 TL'ye geriledi. Bu fiyat düşüşü, üretim maliyetlerinin yüzde 100 arttığı bir dönemde üreticiyi zor duruma sokmaktadır. Hasadı elle yapılan, işçilik gerektiren zeytin için üretici geçtiğimiz yıl 700-750 TL işçi yevmiyesi vermekteydi. Bu yıl ise yevmiyeler bin TL'ye kadar yükseldi. Ekonomik kriz karşısında zeytin işçisini korumaya çalışarak yüzde 50 zam yapan üreticiler, alım maliyetinin geçtiğimiz yılın altında kalmasıyla zarar etme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

"Tarım ülkesiyiz diyerek boş laf edilmemeli"

Üreticiler, yemeklik zeytinden uzaklaşarak yağlık zeytin üretimine yönelmek durumunda kaldı. Üreticinin, zeytinden uzaklaşması tüketiciyi de zor durumda bırakmakta. Hem zeytin hem zeytinyağı fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Marketlerde fiyatlar yükselmesine rağmen üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Mazot, gübre, ilaçta yüzde 100'ün üzerinde zam yapan hükümet zeytin üreticisini görmezden geliyor. Üretici artık zeytin hasadı yapmamayı düşünmeye başladı. İktidar, zeytin üreticisini desteklemeli. Sektörün bileşenleri ile sorunları konuşmalı. Mut ilçesinin tarım ülkesi olduğu hatırlanmalı. Tarım ülkesiyiz sözleri lafta kalmamalı. İktidar, zeytin üreticisinin sesine kulak vermeli. Gayri Safi Milli Hâsıla dikkate alınarak milli gelirin yüzde 1'inin çiftçiye destek olarak verilmesi gerekiyor. İktidar Mut ve memleketin dört bir yanında üreticinin sesini duymuyor.

 

Bu haber 225 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Güncel Haber

MİY yüzümüzü ne zaman güldürecek

MİY yüzümüzü ne zaman güldürecek MİY yüzümüzü ne zaman güldürecek

Kaçak Makaron Operasyonu

Kaçak Makaron Operasyonu Kaçak Makaron Operasyonu

ANKET

MUT YETERİNCE HİZMET GÖRÜYORMU




Tüm Anketler

Sıra Beşşar Esad’damı10 Aralık 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi