Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama
logo

MUT BELEDİYESİ KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

MEHMET ÜNLÜ

09 Kasım 2019, 13:00

MEHMET ÜNLÜ

Mut Belediyesi Kültür Sanat Merkezi Yazımın başlığı Mutlu hemşehrilerimin dikkatini çekmiştir sanırım. “Mut’ta Kültür Sanat Merkezi” yok dediğinizi duyar gibi oluyorum.Doğrudur,son yıllarda öyle veya böyle Mut’a birçok hizmetin yapıldığını biliyoruz.

Her gelen yeni belediye başkanı bu hizmetlere yenilerini ilave ettiler, etmeye çalıştılar. Yeni Başkanımızın da, Mut halkı için büyük gayretler içerisinde olduğunu, güzel hizmetlerin yapılmasında adeta gece gündüz çalıştığını biliyorum.

Samimiyetine,dürüstlüğüne,çalışkanlığına inandığım, Mut Belediye Başkanımız Volkan Şeker beyin engin hoşgörüsüne sığınarak bu isteğimi yazdım. Evet, Mut Belediyesinin bir hizmeti olarak yapılmasını arzu ettiğim çok amaçlı “KÜLTÜR SANAT MERKEZİ” olsun istiyorum..

Keşke yıllar önce yapılmış olsaydı.Yapılmamış olması büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Nasıl ailelerin kendilerine göre hayat tarzları varsa, şehirlerin ve ülkelerin de kendilerine özgü kültürleri vardır. Kültür çok genel anlamda bir toplumun kendine özgü düşünme ve yaşam tarzıdır. İçinde yaşadığımız toplumun kültürü, bizim kimliğimizi oluşturur. Bu da bizi diğer kültürlerden farklı kılar.

Toplumlar, yaşam tarzlarını, kendilerine has örf adetlerini, geçmişten alır. Bizlerde zamanın ruhuna uydurup, kendimizden sonraki kuşaklara aktarırız. Topluma bakış açımızı, değerlerimizi, kimliğimizi, oluşturan, bizi biz yapan, bize ait olan kültürümüzdür. Biz Mutlular için vazgeçilmez olan “batırık-arabaşı çorbası” başka bir yörede, başka bir ilçede veya şehirde pek anlam ifade etmeyebilir.

Onların bizi batırık içiyorlar diye yadırgamaları anlamsız ise, bizlerin de onların farklı yeme-içme alışkanlıklarına laf söylememiz bir o kadar anlamsızdır. Farklılıkların zenginlik olduğunu söylesek te bu bizi hep korkutur.

İletişim ve ulaşım araçlarının gelişmesiyle küçülen dünyamızda mesafeler kısalıyor. Büyük şehirler bir birlerine benzemeye başlıyor. Sadece alışveriş markaları değil yemek kültürleri de benzemeye başladı. Bu kültürel çeşitlilik ne kadar hoşumuza gitse de kabullenmekte direndiğimiz, zorlandığımız bir gerçek.

Eskilerden yenilere miras kalan ve değişmeyen tek şeyin o yöre kültürü ve değerleridir. Bu yüzden olsa gerek küreselleşen dünyamızda yöreselliğe olan ilgi, turizmdeki hareketlilik, yeni yemeklere merak, tarihi değerlere sahip çıkmak boşuna değildir...

Anadolu coğrafyası, binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Anadolu coğrafyası adeta medeniyetler mezarlığına dönmüştür. Her karış toprağından eski yeni kültürel miras fışkırmaktadır. Her coğrafi bölgenin, şehirlerin hatta ilçelerin bile bir birinden farklı, geçmişten gelen kültürel değerleri vardır.

Ülke kültürünün oluştuğu yerler şehirlerdir.(yerleşim alanları)..Kültür tüketicileri de o şehirde yaşayanlardır. Bunu korumak geliştirmek için çeşitli çalışmaların yapılıyor olması önemlidir. Her şehrin, ilçenin “KÜLTÜR SANAT MERKEZLERİ '' olmalıdır.Yaşadığım bildiğim yerlerde yeterince olduğunu biliyorum.Mut’un da olmalıdır.

Mut bunu fazlasıyla hak ediyor.. Eskiyi yeniye taşımanın,buluşturmanın,yaşatmanın,o yöre kültürünü zengin kılmanın adresi, ”kültür sanat merkezleri” dir. İlçe belediyeleri öncülüğünde, yerel ekonomik kalkınmayı, yöreye özgü el sanatlarını, foklorunu,sanatını,yemeklerini canlandırmayı, millî kültürün tanıtılması maksadiyle; uzmanlar ve bilim adamlarıyla işbirliği yaparak toplantılar, sergiler,kurslar,gösteriler,yarişmalar,sesli ve görüntülü programlar düzenleyerek, ilçe insanını daha ileriye taşıma görevi hem değerli hem de kutsaldır.

İnsana yapılan yatırım boşa gitmez. Halka hizmet Hakk’a hizmettir.

Saygılarımla
Mehmet Ünlü

Bu haber 1216 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

ANKET

MUT KAYISI ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIMI YAPILIYORMU




Tüm Anketler

PRENS VE BEN22 Nisan 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi